Conducerea Agenției Navale a participat la reuniunea Republica Moldova-Ucraina-România-Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii dedicată tranzitului de cereale ucrainene prin țările limitrofe Ucrainei, care a avut loc la data de 15 septembrie 2023 în portul Constanța, România.
În cadrul întâlnirii de la Constanța, participanții au recunoscut rolul României și Republicii Moldova în facilitarea exportului de milioane de tone de cereale ucrainene, care a fost esențial în prevenirea foametei răspândite și pentru consolidarea eforturilor globale de securitate alimentară. Participanții au recunoscut, de asemenea, beneficiile substanțiale pe care le-ar aduce accelerarea exporturilor de cereale ucrainene.
Au fost accentuate necesitatea eforturilor de colaborare pentru modernizarea infrastructurii feroviare, fluviale, maritime și portuare, care nu numai că vor spori eficiența transportului cerealelor, ci și vor stimula creșterea economică în cele trei țări. Modernizarea rețelelor de transport vor duce la creșterea activității comerciale, generând astfel mai multe oportunități de angajare și contribuind la veniturile țărilor.
Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au declarat angajamentul pentru aprofundarea parteneriatului, prin acordarea sprijinului financiar, pentru diversificarea rutelor de export și urmărirea inițiativelor de modernizare de consolidare a punctele de trecere la frontieră. În acest scop urmează ca participanții să remite propunerile sau proiectele pentru finanțare în acest scop.
Discuțiile au continuat în cadrul unei ședințe lărgite și au vizat posibilitățile și acțiunile de îmbunătățire a căilor de transportare pentru cerealele din Ucraina.
În concluzie, a fost reiterată deschiderea și suportul țării nostre în consolidarea eforturilor pentru asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul Moldovei, a fost reiterat dispunerea oferirii capacitaților de tranzitare pe cale feroviară de minim 3 ori mai mari, precum și folosirea infrastructurii portuare pentru tranzitul cerealelor pe cale fluvială sau maritimă. În acest sens Guvernul Republicii Moldova a asigurat cooperarea continuă cu colegii din România și Ucraina pentru a asigura o interconexiune cât mai eficientă.