Principală » Comunicare » În perioada 10-12 iulie 2024, reprezentanții Agenției Navale au participat în cadrul Atelierului sub-regional destinat țărilor riverane Mării Negre privind pregătirea, răspunsul și cooperarea în domeniul poluării cu hidrocarburi (OPRC), organizat de Organizaţia Maritimă Internaţionale (OMI), București – România

În perioada 10-12 iulie 2024, reprezentanții Agenției Navale au participat în cadrul Atelierului sub-regional destinat țărilor riverane Mării Negre privind pregătirea, răspunsul și cooperarea în domeniul poluării cu hidrocarburi (OPRC), organizat de Organizaţia Maritimă Internaţionale (OMI), București – România

Directorul adjunct al Agenției Navale, Vadim Pavalachi și Căpitan port Adjunct Giurgiulești Elena Arnăut au participat în perioada 10-12 iulie 2024, în cadrul atelierului regional ,, Atelier sub-regional destinat țărilor riverane Mării Negre privind pregătirea, răspunsul și cooperarea în domeniul poluării cu hidrocarburi (OPRC)” organizat de Organizaţia Maritimă Internaţionale (OMI), București – România.

Atelierul regional a fost susţinut de consultanţi din cadrul Organizaţiei Maritime Internaţionale, reunind reprezentanți ai administrațiilor maritime din următoarele state: Moldova, România, Georgia, Bulgaria, Kazakhstan, Turcia, și Ucraina.

Acesta a avut ca obiectiv principal consolidarea cooperării privind serviciile de căutare și salvare pe mare între statele riverane a Mării Negre, precum și cooperarea în vederea combaterii poluării cu petrol şi alte substanţe nocive în mediului marin al Mării Negre.

Atelierul a promovat implementarea eficientă a Convenției Internaționale privind Pregătirea, Răspunsul și Cooperarea în caz de Poluare cu Petrol (Convenția OPRC), consolidând în același timp cooperarea între țările din regiune. Familiarizarea cu Convenția privind Protecția Mării Negre împotriva Poluării (Convenția de la București) și examinarea rolurilor principalilor actori regionali și internaționali în cooperarea tehnică eficientă privind răspunsul la deversările de petrol.

Participanții au evaluat stadiul planurilor naționale de contingență și au analizat cadrul sub-regional al Convenției de la București. De asemenea, s-au discutat rolul Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și al Organizației Maritime Internaționale (IMO) în gestionarea deversărilor de petrol. Atelierul s-a încheiat cu exerciții practice și consolidarea acțiunilor viitoare pentru a îmbunătăți capacitățile de răspuns la deversările de petrol în regiune.

Atelierul face parte din Programul integrat de cooperare tehnică (ITCP) dezvoltat de Organizație și abordează necesitățile țărilor membre OMI pentru o dezvoltare maritimă durabilă, servicii de transport maritim performante și sigure, precum și o protecție eficientă a mediului.