Principală » Comunicare » La data de 19 Februarie 2024 la Bruxelles a avut loc Prima întâlnire în cadrul Dialogului la Nivel înalt între Republica Moldova și Comisia Europeană.

La data de 19 Februarie 2024 la Bruxelles a avut loc Prima întâlnire în cadrul Dialogului la Nivel înalt între Republica Moldova și Comisia Europeană.

Sub conducerea Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, delegația Republicii Moldova compusă din secretarul de stat în domeniul infrastructurii drumurilor, Nicolai Mîndra, precum și reprezentanți ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), ai Autorității Aeronautice Civile (AAC) și ai Agenției Navale (AN). Agenția Navală a Republicii Moldova a fost prezentată de Igor Zaharia, Directorul agenției.


Comisia Europeana a fost reprezentata la cel mai înalt nivel de către Magda Kopczynska – Director General DG MOVE, Herald Ruijters –Director-General Adjunct DG MOVE, Kristian Schmidt – Director transport terestru DG MOVE și alți reprezentanți a directoratelor DG MOVE și DG NEAR.


Responsabili din cadrul MIDR precum și ai AN, ANTA, AAC au prezentat o analiza detaliată a acțiunilor pe tipuri de transport precum și a soluțiilor la moment în domeniile prezentate.

Accentele au fot puse îndeosebi pe cooperarea comunitară în domeniul transporturilor, și anume consolidarea cooperării în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”, participarea la Programul de finanțare al infrastructurii „Mecanismul de Conectare Europeană” (CEF), Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri RM-UE și posibilitatea prelungirii acestuia, după ce expiră în iunie 2024.


În domeniul naval, a fost relatată importanța dezvoltării infrastructurii portuare, care va aduce la creșterea capacității Complexului portuar Giurgiulești, implementarea legislației în domeniul traficului naval, dar și în restructurarea și creșterea capacităților instituțiilor Agenției Navale a Republicii Moldova.

De asemenea, delegația Republicii Moldova a solicitat obținerea statutului de membru cu drepturi depline la Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor și deschiderea unui birou al Comunității Europene a Transporturilor la Chișinău, care va facilita accelerarea procesului de integrare în domeniul transporturilor, precum și asistență tehnică în implementarea legislației în domeniu.


Importanța reuniunii și amploarea subiectelor discutate în acest format prezintă o oportunitate valoroasă pentru a reitera angajamentul ferm al Republicii Moldova de a deveni parte a sistemului european de transport. Este, totodată, un cadru favorabil pentru a aduce pe agenda comună de lucru pachetul de proiecte investiționale de modernizare a infrastructurii de transport, aflate în proces de implementare, dar și cele în perspectivă, provocările cu care se confruntă Republica Moldova și soluțiile de depășire a acestora cu sprijinul UE.